ADL (YAHUDİ AKLAMA CEMİYETİ)

İftira ve Karalama ile Mücadele Birliği

   Bucemiyet yine 1913 yılında B'nai B'rith tarafından kurulmuştur ve adeta B'nai B'rith örgütünün tetikçisi olarak çalışır. ADL cemiyetinin kurluş bildirgesinbdeki şu sözler oldukça öneme  haizdir;

   "Yahudi toplumuna karşı yapılan karalamaları durdurmak, karalama sebeplerine ve inanışlarına itiraz etmek ve gerekiyorsa karalama eylemlerini kanun önüne çıkartmak."

   ADL cemiyetinin merkezi New York şehrinde bulunmaktadır ve ABD genelinde 29'u bulunmak üzere , kırkın üzerinde dünya çapında temsilciliği bulunmaktadır. Ayrıca edinilen bilgilere göre sadece ADL cemiyetinin yıllık bütçesi 65 milyon dolar olduğu sanılmaktadır.

   ADL cemiyeti ABD'de ki en büyük Yahudi lobilerden biri olarak gösterilir. Neo-nazi ve Anti-Semitik propagandaların karşısında hukuki mücadeleler sürdürdüklerini söyleselerde de dışarıdan bakıldığında fevkalede hümanist bir cemiyetmiş gibi görünürler. Örneğin New England isimli bölgede Hristiyan, Musevi ve Müslümanları bir araya getirerek din ve kültürlerini tanımaları için sempozyumlar düzenlenmiş ve "İnançlar Arası Eğitim Kampı" sloganıyla bu faaliyetlerini tüm dünyaya duyurmuşlardır. Daha sonra ise hepimizin yakinen bildiği "Dinler arası diyalog" fikriyatının da mimarı olmuşlardır.

Yahudilere yardım ve yataklık yapan bir başka örgüt daha olan AJC (Amerikan Yahudi Komitesi)  yazımızı okumayı unutmayın!

Etiketler: , , , , , , ,