AJC (Amerikan Yahudi Komitesi)

 

Bu komite de tıpkı ADL cemiyeti gibi B'nai B'rith tarafından 1906 yılında kurulmuştur ve adeta görevi Yahudi kuruluşların çıkar savaşını sağlamaktır. Bu komite , ADL'nin aksine uluslar arası ilişkiler düzeyinde Yahudi ekonomisinin güçlenmesine büyük katkılar sağlar ve her platformda İsrail çıkarlarını gözetmektedir. ADL ve AJC'nin bu mücadeleleri B'nai B'rith'in hazırladığı "Aylık Ulusal Yahudi Dergisi" isimli bir dergide ballandıra ballandıra anlatılır. Bunun yanı sıra Yahudi gençlerini de Siyonist bir firiyatta ücretsiz eğitimlerle destekler. Bu bağlamda adeta bir Siyonist Okulu gibi çalışan "Aleph Zadik Aleph" kuruluşu buna en iyi örneklerden biridir.

   B'nai B'rith'in işleyiş ve stratejisi hakkında ise Britannica ansiklopedisi şunları yazmaktadır;

   "B'nai B'rith, Birleşmiş Milletler'de yer alan çok sayıda üyesiyle Yahudi organizasyonlarının koordine edildiği bir merkez olarak bilinir. İsrail'in menfaatleri ve Yahudilerin genel meselelerinin halli için ülke liderleriyle iletişim kurarlar. Nitekim II.Dünya savaşı sırasında organizasyon başkanı Henry Mosky, 1942'de Alman Yahudisi Nahum Holdman, İsrail Cumhurbaşkanı Weizman ve Siyonist lider Wilse ile gizli plan yaptılar ve Amerika'nın Siyonizmi açık şekilde desteklenmesi için karar aldılar.

   Aynı zamanda, Birleşmiş Milletler'de en önemli noktalarda bulunan üyleri sayesinde uluslar arası kararları istedikleri şekilde yönlendirir, İletişim kurulan bu liderlerin kimler olduğu tahmin etmek güç değildir. Tüm ülkeler de kolu olan B'nai B'rith, her siyonist örgüt gibi kendini sevimli gösterecek faaliyetlerine paravan teşkjil edecek hizmet ve yardıma çalışmaları yapar. Türkiye'deki B'nai B'rith teşkilatının adı da"Fikirleri Koruma Derneği" olarak bilinmektedir. Bütün üyeleri Yahudi olan derneğe Yahudi cemaatinin sadece en seçkinleri kabul edilir. B'nai B'rith dünya çapında yaklaşık 60 ülkede 650.000 bir üyeye sahip güçlü bir örgüttür ve varlıklarını halen devam ettirmektedirler

Yahudilere yardım ve yataklık yapan bir başka örgüt olan ADL (YAHUDİ AKLAMA CEMİYETİ) yazımızı okumayı unutmayın!

Etiketler: , , , , ,